Upotreba lasera

 

+385 (31) 780 780
+385 (91) 2780 800
          +385 (91) 4780 800
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otokara Keršovanija 3,
31000 Osijek

 

Općenito o laseru

Osnovne informacije o laseru i laserskoj tehnologiji koja se koristi u medicinske svrhe!

LASER  (Light Amplification by Stimulated Emission of Radiation) u prijevodu  označava svjetlosnu amplifikaciju sa stimuliranom emisijom radijacije, tj. laser je izvor koherentne i uniformne svjetlosti koji emitira zraku.

Ta zraka ima određenu valnu duljinu i njeni se istovrsni valovi šire s malim odstupanjem, tj. gotovo paralalno (kolinearno). Laseri su mogući u spektrima valova od ultraljubičastog do infracrvenog s laserskom snagom od nekoliko frakcija milivata za primjenu u dijagnostici do kilovatski snažnih lasera za upotrebu u industriji. Ako je laserska ekscitacija stalna, govorimo o laseru neprekidnih valova, a ako ekscitaciju izvodi jedan puls, laser je pulsirajući. Ukoliko se pak energija ekscitacije nakuplja i potom iznenada otpušta, radi se o laseru s Q-prekidačem, tzv. Q-switch laser.

Laserska medicina predstavlja korištenje raznih vrsta lasera u medicinskoj dijagnozi, terapiji ili liječenju. Ova vrlo važna grana medicine uspostavljena je 1993. godine i pruža širok spektar tehnika u tretmanima temeljenima na laseru, poput operativno-estetskih zahvata na koži.

Obično su za kozmetički zahvat na koži dostupne dvije vrste laserskog tretmana: ablativni i neablativni. Tipični ablativni tretmani koriste visoku temperaturu kako bi neželjeno tkivo isparilo (vaporiziralo) ili koaguliralo te mogu biti veoma učinkoviti, no sa značajnim posljedicama i nekoliko tjedana oporavka. Neablativni su laseri oni koji uklanjanju, odstranjuju najpovršniji dio isparavajući vodu veoma kratkim impulsima ispod 900µsec. Neablativni tretmani istovremeno imaju vrlo malo posljedica i traže kratko razdoblje oporavka, no zahtijevaju više tretmana. Neki  neablativni (vrući) laseri djeluju samo na površinu kože, dok neki i na dublje slojeve.

Q-switch laseri  mogu djelovati površinski, ali i dubinski, ovisno o lokaciji kromofora, a specifično im je da ne oštećuju epidermis i strukturu površine kože. Jedinstveni su za uklanjanje tetovaža.

Medicinska područja u kojima se primjenjuje laserska tehnologija su : dermatologija, kirurgija, urologija, angioplastika, stomatologija…

Brzi izbornik

Ginekologija

Opstetricija

3D/4D ultrazvuk

Otorinolaringologija

Laser centar

Estetski tretmani

 

 

 

 

 

Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek
slynetwork.com