Laserska rejuvenacija (pomlađivanje ) vulve

 

+385 (31) 780 780
+385 (91) 2780 800
          +385 (91) 4780 800
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otokara Keršovanija 3,
31000 Osijek

 

Lasersko pomlađivanje (rejuvenacija) vulve


Opis zahavata

Kandidati i indikacije

Priprema

Tijek zahvata

Oporavak

Mjere opreza

 

Opis zahvata

Laserska rejuvenacija vulve u Poliklinici Rosso obavlja se najsuvremenijim Erbium Yag. Laserom renomiranog njemačkog proizvođača Asclepion Dermablate MCL 31 pomoću specijalnog nastavka Micro Spot Handpiece MCL 31 za tretmane pomlađivanja kože i sluznice. Za razliku od CO2 Lasera, Erbium Laser je manje invazivan, ima selektivnije djelovanje na mukozu i submukozu vagine, dermis i epidermis kože a oporavak pacijentica je puno brži uz bolje rezultate.

 

Inovativan Laserski tretman uz individualan pristup idealno je rješenje vrlo ozbiljnih problema koje imaju pacijentice sa simptomima atrofije vulve. Parametri laserskog tretmana su za svaku pacijenticu individualizirani, što ovisi o stupnju atrofije vulve. Za optimalan učinak terapije potrebno je napraviti dva Laserska tretmana u razmaku od 30-45 dana.

Postupak se provodi u jednoj fazi.

Faza 1: Non-Ablative Fractional Mode (parametri personalizirani). S obzirom da se u ovom aktu obuhvaća dio sluznice vagine u području predvorja vagine  ,parauretralno i paraklitorično , kao i koža sa vanjske strane malih usana i velikih usana. Zbog osjetljivosti regije potrebna je prethodna i specijalna Pliaglis topical anestezija u obliku kreme.

 

Cilj Laserskog liječenja je dostići submukozni i mukozni sloj u području sluzice, dermisa i epidermisa u području kože na točno određenoj dubini mjerljivoj u mikronima sa Laserskom preciznošću. Ovaj sloj  sadrži elastin i kolagen koji je moguće Laserski stimulirati te potaknuti rekolagenizaciju. Do submukoznog sloja dolazimo prvom fazom tretmana Non-Ablative Frakcional. Laserska stimulacija aktivira fibrocite kroz faze od fibroblasta do stvaranja molekule tropokolagena koji sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji imaju sposobnost vezivanja vode (povećava se vlažnost) uz istovremeno umnožavanje kolagenih vlakana  kojima se poboljšava elastičnost mukoze i submukoze.  Na taj način dolazi do efekta pomlađivanja tkiva u funkcionalnom i estetskom smislu. Velike i male usne  postaje elastičnije, poboljšava  vaskularizacija, rima se sužava a tonus introitusa  je bolji. Već nakon prvog tretmana vulva postaje punija, svježija, zdravija , ragade i fusure uredno zaraštaju te nestaje vulvodinija-bolnost.

Postupak rekolagenizacije potaknut Laserskom stimulacijom traje  12 mjeseci i više.

Minimalno invazivan, maksimalno učinkovit i bezbolan laserski tretman koji se obavlja ambulantno može se ponoviti bez ograničenja sa još boljim i trajnijim učinkom nakon ponavljanja tretmana

Često se prakticira u sklopu Laserske rejuvenacije vagine zbog vaginalne atrofije napraviti i Laserska rejvenacija vulve.

 

Kandidati i indikacije

Kandidati za Lasersku rejuvenaciju vulve su pacijentice koje imaju ozbiljne simptome zbog atrofičnih promjena vulve:

 • vulvodinije (kronični bolovi u području vulve prisutni u mirovanju, kretanju i tijekom odnosa)
 • bolne fisure i ragade vulve ( ranice koje ne zaraštaju)
 • osijetljivost kože i sluznice zbog izrazitog stanjivanja kože i sluznice uzrokovanog atrofijom
 • krauroze i leukoplakije koje mogu biti preinvazivne promjene i predstadij VIN-a
 • česte upale sa crvenilom kože i sluznice

Zbog pada razine hormona (estrogena) u perimenopauzi i menopauzi koja kod nekih pacijentica započinje već od 40-ih godina, dolazi do atrofičnih promjena kože i sluznice vanjskog spolovila sa predvorjem vagine-vulve koja se stanjuje, postaje blijeda (smanjuje se vaskularizacija), postaje bolna, pojavljuju se ragade i fusure koje teško zaraštaju, pojavljuju se leukoplakije-krauroze koje su početne vulvarne atipije te mogu biti preinvazivne promjene ili predstadij VIN-a, dolazi do kontaktnih krvarenja uz bolnost.

Sve je više mladih pacijentica od 25-e godine na više koje su operirane zbog karcinoma dojke koji je hormonski ovisan te se  najčešće u sklopu onkološkog liječenja preporučuje kastracija (jajnici se najčešće odstranjuju laparoskopski). Takve pacijentice već nakon par godina imaju jako loš hormonalni status sa neminovnom atrofijom sluznice vagine i vulve. Iste nikako ne smiju uzimati sintetske hormone kao nadomjesnu terapiju zbog hormonski ovisnih tumora. Kvaliteta života ovih mladih žena je višestruko narušena a Laserski tretman rejuvenacije vagine i vulve može im pomoći da ponovno steknu samopouzdanje i poboljšaju kvalitetu života. Za njih je laser idealno rješenje koje nema kontraindikacija.

Kontraindikacije za Lasersku rejuvenaciju vulve su:

 • trudnoća
 • ginekološki karcinom (vulve, vagine, vrata maternice, tijela maternice,jajnika i jajovoda)
 • uzimanje Fotozenzitivnih ljekova
 • ozljede vagine i vulve
 • aktivne infekcije vagine i vulve
 • nepravilno vaginalno krvarenje ili aktivna menstruacija

 

Priprema

Svaka pacijentica kod koje se planira Laserska rejuvenacija vulve mora prethodno napraviti:

 • ginekološki pregled sa Digitalnom vulvo-vagino-kolposkopijom radi procjene stanja i stupnja  atrofije
 • papa test ( ne stariji od 6 mjeseci), sa ev. citološkim analizom  promjena na vulvi, ukoliko su prisutne
 • transvaginalni ginekološki ultrazvučni pregled sa color dopplerom (ev.3D UZV) kako bi se otklonile sumnje na postojanje eventualnog ginekološkog karcinoma maternice, jajnika ili jajovoda
 • uredan bakteriološki nalaz urina ( ne stariji od jedan mjesec).

Tijek zahvata

Laserska rejuvenacija vulve je minimalno invazivan-bezbolan ambulanti postupak koji traje od 10-15 min. Zbog osjetljivosti regije , koristi se  specijalna Pliaglis topical anestezija u obliku kreme koja se aplicira 15 min. prije početka tretmana.

 

Oporavak

Neposredno po završetku Laserskog tretmana rejuvenacije  vulve, pacijentice mogu imati osjećaj topline i blagog peckanja u području vulve zbog povišene temperature tkiva koje je obuhvaćeno Laserskim tretmanom. Pacijentice se savjetuju da područje vanjskog spolovila premazuju sa hidratantnom kremom više puta dnevno do prestanka simptoma

Prva kontrola obavlja se 48 sati nakon zahvata telefonski. Kontrolni ginekološki pregled obavlja se 2 tjedna nakon zahvata prije eventualnog drugog tretmana (30 dana nakon prvog tretmana) .             

Tri mjeseca nakon završetka terapije obavlja se kontrolni ginekološki pregled uz razgovor sa pacijenticom o učinkovitosti tretmana.

 

Mjere opreza

 Dva do tri dana nakon zahvata može biti priustno crvenilo kože i sluznice uz peckanje sa blažom bolnosti. Potrebno se je suzdržavati od seksualnih aktivnosti u trajanju od 7-10 dana nakon liječenja.

Higijenski režim, redovito pranje vanjskog spolovila sa korištenjem ph neutralnih preparata uz kremu za hidrataciju  koju mi preporučujemo.

 

Brzi izbornik

Ginekologija

Opstetricija

3D/4D ultrazvuk

Otorinolaringologija

Laser centar

Estetski tretmani

 

 

 

 

 

Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek
slynetwork.com