Lasersko remodeliranje (sužavanje ) vagine

 

+385 (31) 780 780
+385 (91) 2780 800
          +385 (91) 4780 800
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otokara Keršovanija 3,
31000 Osijek

 

Lasersko remodeliranje vagine sa rejuvenacijom i učvršćivanjem tkiva

Teskst piše: Mićo Rosso,dr.med.  Specijalist ginekologije i opstetricije,  Subspecijalist ginekološke onkologije

Opis zahvata


Opis zahavata

Kandidati i indikacije

Priprema

Tijek zahvata

Oporavak

Mjere opreza

Lasersko remodeliranje vagine sa rejuvenacijom i učvršćivanjem tkiva u Poliklinici Rosso obavlja se najsuvremenijim Erbium Yag. Laserom renomiranog njemačkog proizvođača Asclepion Dermablate MCL 31 pomoću specijalnog nastavka za intravaginalne laserske tretmane. Za razliku od CO2 Lasera, Erbium Laser je manje invazivan, ima selektivnije djelovanje na mukozu i submukozu vagine a oporavak pacijentica je puno brži uz bolje rezultate.

Inovativan Laserski tretman uz individualan pristup idealno je rješenje vrlo ozbiljnih problema koje imaju pacijentice sa sindromom vaginalne relaksacije (VRS)  Parametri laserskog tretmana su za svaku pacijenticu individualizirani, što ovisi o stupnju VRS-a  Za optimalan učinak terapije potrebno je napraviti dva Laserska tretmana u razmaku od 30-45 dana.

Postupak je podijeljen u dvije faze:

Faza 1: Non-Ablative Fractional Mode (parametri personalizirani) –minimalno invazivan, bezbolan traje samo par minuta. Prema protokolu, postepeno se rotirajućim pokretima nastavka po stupnjevima selektivno obuhvati cijela vagina.

Faza 2: Thermal mode (parametri personalizirani)-minimalno invazivan, bezbolan, pacijentica ima blagi osjećaj topline u vagini, traje samo par minuta, prema protokolu postepeno se rotirajućim pokretima nastavka po stupnjevima selektivno obuhvati cijela vagine

Vaginalni zid sastoji se od tri sloja:

 1. Mucosa-unutarnji sloj koji oblaže cijelu vaginu, građen je od pločastih epitelnih stanica
 2. Submucosa (Adventitia) je vezivno tkivo isprepleteno elastičnim vlaknima. Vezivni sloj koji spaja vaginu sa okolnim organima
 3. Muscularis- mišično tivo

Cilj Laserskog liječenja je dostići submukozni i mukozni sloj na točno određenoj dubini mjerljivoj u mikronima sa Laserskom preciznošću. Ovaj sloj  sadrži elastin i kolagen koji je moguće Laserski stimulirati te potaknuti rekolagenizaciju. Do submukoznog sloja dolazimo prvom fazom tretmana Non-Ablative Frakcional. U drugom dijelu tretmana potiče se zadebljavanje mukoznog sloja. Laserska stimulacija aktivira fibrocite kroz faze od fibroblasta do stvaranja molekule tropokolagena koji sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji imaju sposobnost vezivanja vode (povećava se vlažnost) uz istovremeno umnožavanje kolagenih vlaka kojima se poboljšava elastičnost mukoze i submukoze.  Na taj način dolazi do efekta zatezanja sa učvrščivanjem uz fantastičan Asclepion efekt pomlađivanja tkiva u funkcionalnom i estetskom smislu. Stjenka vagine postaje čvršća i elastičnija, poboljšava se vlažnost i vaskularizacija, tonus je bolji uz pojačanu potporu okolnim strukturama (mokraćnog mjehura,rektuma).Vagina se sužava i vraća u prvotno stanje.

Postupak rekolagenizacije potaknut Laserskom stimulacijom traje  12 mjeseci i više.

Minimalno invazivan, maksimalno učinkovit i bezbolan laserski tretman koji se obavlja ambulantno može se ponoviti bez ograničenja sa još boljim i trajnijim učinkom nakon ponavljanja tretmana.

Brojne  znanstvene studije koje su rađene ukazuju da se radi o vrlo učinkovitom minimalno invazivnom tretmanu sa odličnim rezultatima. Pacijentice kod kojih je rađena Laserska remodelacija vagine sa rejuvenacijom uz učvršćivanje tkiva  Erbium Yag. Dermablate MCL 31 Laserom navode značajno poboljšanje u smislu sužavanja vagine uz poboljšanje tonusa i elasticiteta sa učvršćivanjem tkiva .Poboljšava se  lubrikacija (vlaženja vagine), većina pacijentica navodi poboljšanje seksualnih funkcija u smislu pojačanja inteziteta osjećaja tijekom seksualnog odnosa. Zaustavlja se ili usporava progresija ginekološko- uroloških descensusa (spuštanja ginekoloških organa). Ženama se vraća samopouzdanje i višestruko  podiže kvaliteta života.

Napomena: ukoliko kod pacijentice postoji slabost vezivnih struktura predvorja vagine uz proširen i zjapeći vaginalni otvor u istom aktu se obavlja i Faza 3. koja se obavlja sa specijalnim MikroSpot Handpice MCL31 nastavkom. Obavlja se frakcijski tretman koji obuhvaća područje vulve sa predvorjem vagine čime se postiže efekt zatezanja tkiva sa zadebljanjem i sužavanjem uz toniziranje i učvršćivanje tkiva . Rezultati su vidljivu u funkcionalnom i estetskom smislu. Zjapeći vaginalni otvor pogoduje nastanku vaginalnih upala a slabost i proširenost ulaznog segmenta vagine  narušava kvalitetu seksualnih odnosa  žene i partnera. Za bolje rezultate potrebno je ponoviti tretman nakon 30 dana.

 

Kandidati i indikacije

Kandidati za Lasersku remodelaciju vagine sa rejuvenacijom i učvršćivanjem tkiva su  :

 • pacijentice  koje imaju sindrom relaksacije vagine (VRS)
  pacijentice koje imaju ginekološko-urološke descensuse (spuštanje maternice i mokraćnog mjehura
  pacijentice koje imaju smetnje s mokrenjem u smislu nemogućnosti zadržavanja mokraće (SSI, urgentni tip)

Do sindroma relaksacije vagine dolazi već i kod mladih žena od 30 godina na više najčešće zbog prirođene vezivne slabosti. Nakon vaginalnog poroda, jednog ili više a naročito ukoliko je porođajna težina beba bila veća dolazi do rastezanja vagine i okolnih vezivnih struktura, gubi se tonus i elasticitet. Vagina postaje vrećasto proširena te s vremenom, ukoliko postoji prirođena vezivna slabost uz starenje tkiva može doći do poremećaja odnosa zdjeličnih organa u smislu ginekološko uroloških descensusa( spuštanja maternice i mokraćnog mjehura). Kod nekih pacijentica u početnim fazama mogu  pomoći Keglove vježbe za mišiće zdjeličnog dna, međutim rezultati najčešće nisu zadovoljavajući. Pacijentice koje imaju gore navedene dijagnoze najčešće navode simptome u smislu:

 • kronična tupa bolnost u zdjelici uz osjećaj pritiska
  osjećaj spuštanja maternice i vrata maternice
  osjećaj spuštanja mokraćnog mjehura
  nezadovoljstvo u seksulanim odnosima
  nekotrolirano mokrenje

Kontraindikacije za Lasersku remodelaciju vagine sa rejuvenacijom i učvršćivanjem tkiva su:

 • trudnoća
 • ginekološki karcinom (vulve, vagine, vrata maternice, tijela maternice,jajnika i jajovoda)
 • uzimanje Fotozenzitivnih ljekova
 • ozljede vagine i vulve
 • aktivne infekcije vagine i vulve
 • nepravilno vaginalno krvarenje ili aktivna menstruacija
 • sub totalni i totalni prolaps vagine i maternice

 

Priprema

Svaka pacijentica kod koje se planira Laserska rejuvenacija vagine mora prethodno napraviti:

 • ginekološki pregled
 • papa test ( ne stariji od 6 mjeseci)
 • transvaginalni ginekološki ultrazvučni pregled sa color dopplerom (ev.3D UZV) kako bi se otklonile sumnje na postojanje eventualnog ginekološkog karcinoma maternice, jajnika ili jajovoda
 • uredan bakteriološki nalaz urina ( ne stariji od jedan mjesec).

Tijek zahvata

Lasersko ramodeliranje vagine sa rejuvenacijom i učvršćivanjem tkiva je minimalno invazivan-bezbolan ambulantni postupak koji traje od 30-45 min.

Ukoliko se obavlja i rejuvenacija vanjskog spolovila-vulve, zbog osjetljivosti regije koristi se  specijalna Pliaglis topical anestezija u obliku kreme koja se aplicira 15 min. prije početka tretmana.

Oporavak

Neposredno po završetku Laserskog tretmana remodeliranja vagine (vulve) pacijentice mogu imati osjećaj topline i blagog peckanja u području vulve zbog povišene temperature tkiva koje je obuhvaćeno Laserskim tretmanom. Pacijentice se savjetuju da područje vanjskog spolovila premazuju sa hidratantnom kremom više puta dnevno do prestanka simptoma

Prva kontrola obavlja se 48 sati nakon zahvata telefonski. Kontrolni ginekološki pregled obavlja se 2 tjedna nakon zahvata prije eventualnog drugog tretmana (30 dana nakon prvog tretmana).
Tri mjeseca nakon završetka terapije obavlja se kontrolni ginekološki pregled uz razgovor sa pacijenticom o učinkovitosti tretmana.

 

Mjere opreza

Dva do tri dana nakon zahvata može biti pojačan vaginalni iscjedak. Potrebno se je suzdržavati od seksualnih aktivnosti u trajanju od 7-10 dana nakon liječenja.

Brzi izbornik

Ginekologija

Opstetricija

3D/4D ultrazvuk

Otorinolaringologija

Laser centar

Estetski tretmani

 

 

 

 

 

Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek
slynetwork.com