Ultrazvučna 3D HyFoSy Ex-Em-gel - ispitivanje prohodnosti jajovoda

 

+385 (31) 780 780
+385 (91) 2780 800
          +385 (91) 4780 800
Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.
Otokara Keršovanija 3,
31000 Osijek

 

Ispitivanje prohodnosti jajovoda najnovijom 3d ultrazvučnom metodom HyFoSy CCI gel-pjenom

HyFoSy 3D CCI(Hystero-Sapingo-Contrast-Sonography with gel foam on Three dimensional Coded Contrast Imaging GE Voluson E6/8 Expert Ultrasound). Ispitivanje prohodnosti jajovoda trodimenzionalnim ultrazvukom zadnje generacije-Expert serije pomoću Ex-Em gel-pjene.

Piše:
Mićo Rosso, dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist ginekološke onkologije

 

Uzrok neplodnosti kod 10-30% parova je neprohodnost jajovoda i nepravilnost građe maternice. Do začepljenja jajovoda dolazi najčešće zbog posljedica preboljenih bakterijskih upala (Chlamydia), priraslica uzorkovanih endometriozom ili prethodnim operativnim zahvatima u zdjelici (Laparotomia/Laparoscopia). Kongenitalne malformacije maternice (dupla maternica, jednoroga maternica, dvoroga maternica, septirana maternica...), tumori materice (enometralni polipi, submukozni miomi..), te intrauterine priraslice također stvaraju prepreku kod procesa oplodnje. Ako su jajovodi i maternica oštećeni ili promijenjeni ne može doći do oplodnje. Spermiji iz vagine kroz cervikalni kanal ulaze u materište, potom u jajovode u kojima se nalazi jajna stanica koja također mora nakon ovulacije na jajniku ući u prošireni dio jajovoda te dolazi do oplodnje. Oplođena jajna stanica-rana faza embrija kroz jajovod prolazi do maternice u kojoj se nastavlja pravilan razvoj trudnoće.

Ispitivanje prohodnosti jajovoda moguće je napraviti na više načina:

Laparoskopskom operacijom uz provjeru prohodnosti jajovoda metilenskim plavilom najsigurnija je metoda, međutim spada pod invazivne metode koje imaju moguće komplikacije kao i svi operativni zahvati, zahtijeva hospitalizaciju/bolovanje-period postoperativnog oporavka i cijeljenja rana na trbuhu, najskuplja je od svih dostupnih metoda provjere prohodnosti jajovoda. S obzirom na to da se laparoskopijom ne može prikazati unutrašnjost maternice, obično se planira u istom aktu još jedan operativni zahvat

Histeroskopija (operativni zahvat kojim se specijalnom optikom ulazi u materište koje se tako vizualizira i postavlja dijagnoza ednomeralnog polipa, submukoznog mioma, septuma-pregrade..). Iskusnom operateru u idealnim okolnostima treba minimum 1/2 h do 1h i duže za obavljanje operativnih zahvata, što podrazumijeva da je pacijent u općoj anesteziji koja također ima svoje rizike. Prednost operativne dijagnostike je višestruka, ukoliko se postavi dijagnoza (polipa, mioma, septuma, priraslica..) u istom aktu se većina promjena može riješiti.

HSG (histerosalpingografija) radiološka je metoda snimanja kontrastom jodom, a kod nas je uglavnom napuštena zbog štetnosti zračenja i alergijskih reakcija.

2D HyCoSy ( 2D ultrazvučna Hystero-Salpingo-Contrast- Sonografija) 2D ultrazvučna metoda provjere prohodnosti jajovoda pomoću sterilne fiziološke otopine je dobra, ali ne dovoljno pouzdana metoda zbog otežane vizualizacije otopine u jajovodima. Najjeftinija je od svih metoda, ali i najmanje učinkovita u postavljanju sigurne dijagnoze.

3D CCI HyFoSy najnovija je metoda provjere prohodnosti jajovoda i dijagnostike kongenitalnih malformacija maternice. Kao kontrastno sredstvo koristi se Ex-Em-gel. Gyaecologiq BV, Nizozemska.Za obavljanje ovakve pretrage potreban je najsuvremeniji GE Voluson E6/8 Expert s najnovijim automatiziranim softverom CCI( Coded Contrast Imaging), Ex-Em-gel u sterilnom kitu sa specijalnim kateterom za aplikaciju te dugogodišnje iskustvo na 3D ultrazvučnoj tehnologiji.Ova metoda spada među najsigurnije u postavljanju ispravne dijagnoze prohodnosti jajovoda, te promjena na maternici.

3D Multiplanar Imaging sa nevjerojatnim performasama Expert platforme omogućava sigurnije postavljanje dijagnoze uz mogućnost naknadnih analiza snimljenih 3d volumena. Trodimenzionalnom rekonstrukcijom moguće je detaljno prikazati materište i jajovode, te na siguran i relativno jednostavan ambulanti postupak koji je minimalno neugodan i bolan za pacijenticu, postaviti ispravnu dijagnozu. Cijenu postupka diktira ultrazvučni uređaj GE Voluson Expert E6/8 HD Live+ Ex-Em-gel u kitu s aplikatorom.

3d CCI HyCoSy pretraga se preporučuje svim pacijenticama koje pokušavaju zanijeti prirodnim putem više od jedne godine, no bez uspjeha.

Kontraindikacije za 3D CCI HyCoSy:
- trudnoća
- karcinom ženskih spolnih organa
- akutna zdjelična upala
- infekcije vagine
- pacijentice za rizičnim faktorima kao što su srčane bolesti, alergije na lijekove...
- vaginalno krvarenje.

Priprema za 3D CCI HyCoSy - prije planiranja pretrage potrebno je uzeti briseve vagine i cerviksa (aerobi, CUM.-chlamydia, mycoplasma, ureaplsma)

Pretraga se planira u prvoj proliferativnoj fazi ciklusa od 5-12 dana. Parovima se savjetuje da izbjegavaju odnos prije pretrage ili da koriste zaštitu.

Postupak HyCoSy 3D CCI u Poliklinici Rosso Osijek
- prije zahvata potrebno se izmokriti
- pacijentici se uvodi venski put-braunila
- na ginekološkom stolu jednokratnim sterilnim Cusco-špiglom prikaže se vrat maternice
- vagina i vrat maternice isperu se Mucosa-Ecolab otopinom za dezinfekciju sluznice
- vrat maternice se prihvati hvatalicom, maternica se sondira
- postavi se specijalni kateter iz kita Ex.-Em., a ako je potrebna dilatacija cervikalnog kanala, pacijentica dobije prethodno paracervikalnu blokadu (1 amp. Lydocaina)
- nakon postavljanja katetera započinje se s 3D Ultrazvučnim pregledom u kombinaciji s TOMOGRAFIJOM, polako se daje kontrastno sredstvo Ex.Em. gel koji prilikom prolaska kroz tijesne kanale ima karakteristiku prijelaza u pjenasto stanje, što nam olakšava ultrazvučnu vizualizaciju kontrasta, a samim tim i multiplanarnu 3d analizu koja se memorira u aparatu te se može i naknadno analizirati. Ponekad je prilikom davanja kontrasta moguća umjerena bolnost zbog spazma jajovoda, postupak se tada na kratko prekida, te nastavlja po prestanku bolova ( Slika 1.,Slika 2.)
- nakon pretrage kateter se izvadi, moguć je vodenasti iscjedak iz vagine još dan-dva
- venski put (braunila), vadi se jedan sat od završetka pretrage

Postupak se obavlja ambulantno, tijekom postupka pacijentica može osjećati nelagodu i blažu bolnost. Nakon pretrage mora ostati jedan sat u Poliklinici radi praćenja. Indicirano je i davanje analgetika kod jače bolnosti-individualni pristup.

Obratite nam se s povjerenjem!

Slika 1. Prikaz katetera za HyFoSy sa vaginalnom ultrazvučnom sondom


Slika 2. Ultrazvučni prikaz  maternice i jajovoda 3D CCI HyCoSy tehnikom

Brzi izbornik

Ginekologija

Opstetricija

3D/4D ultrazvuk

Otorinolaringologija

Laser centar

Estetski tretmani

 

 

 

 

 

Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek
slynetwork.com