Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek

Laserska rejuvenacija (pomlađivanje) vagine

Opis zahvata

Laserska rejuvenacija vagine u Poliklinici Rosso obavlja se najsuvremenijim Erbium Yag. Laserom renomiranog njemačkog proizvođača Asclepion Dermablate MCL 31 pomoću specijalnog nastavka za intravaginalne laserske tretmane. Za razliku od CO2 Lasera, Erbium Laser je manje invazivan, ima selektivnije djelovanje na mukozu i submukozu vagine a oporavak pacijentica je puno brži uz bolje rezultate.

Inovativan Laserski tretman uz individualan pristup idealno je rješenje vrlo ozbiljnih problema koje imaju pacijentice sa simptomima vaginalne atrofije. Parametri laserskog tretmana su za svaku pacijenticu individualizirani, što ovisi o stupnju atrofije vagine. Za optimalan učinak terapije potrebno je napraviti dva Laserska tretmana u razmaku od 30-45 dana.

Postupak je podijeljen u dvije faze:

Faza 1: Non-Ablative Fractional Mode (parametri personalizirani) –minimalno invazivan, bezbolan traje samo par minuta. Prema protokolu, postepeno se rotirajućim pokretima nastavka po stupnjevima selektivno obuhvati cijela vagina.

Faza 2: Thermal mode (parametri personalizirani)-minimalno invazivan, bezbolan, pacijentica ima blagi osjećaj topline u vagini, traje samo par minuta, prema protokolu postepeno se rotirajućim pokretima nastavka po stupnjevima selektivno obuhvati cijela vagine

Vaginalni zid sastoji se od tri sloja:
 1. Mucosa-unutarnji sloj koji oblaže cijelu vaginu, građen je od pločastih epitelnih stanica
 2. Submucosa (Adventitia) je vezivno tkivo isprepleteno elastičnim vlaknima. Vezivni sloj koji spaja vaginu sa okolnim organima
 3. Muscularis- mišično tivo
Cilj Laserskog liječenja je dostići submukozni i mukozni sloj na točno određenoj dubini mjerljivoj u mikronima sa Laserskom preciznošću. Ovaj sloj  sadrži elastin i kolagen koji je moguće Laserski stimulirati te potaknuti rekolagenizaciju. Do submukoznog sloja dolazimo prvom fazom tretmana Non-Ablative Frakcional. U drugom dijelu tretmana potiče se zadebljavanje mukoznog sloja. Laserska stimulacija aktivira fibrocite kroz faze od fibroblasta do stvaranja molekule tropokolagena koji sudjeluje u stvaranju proteglikanskih kompleksa koji imaju sposobnost vezivanja vode (povećava se vlažnost) uz istovremeno umnožavanje kolagenih vlaka kojima se poboljšava elastičnost mukoze i submukoze.  Na taj način dolazi do efekta pomlađivanja tkiva u funkcionalnom i estetskom smislu. Stjenka vagine postaje elastičnija, poboljšava se vlažnost i vaskularizacija, tonus je bolji uz pojačanu potporu okolnim strukturama (mokraćnog mjehura,rektuma).

Postupak rekolagenizacije potaknut Laserskom stimulacijom traje do 12 mjeseci i više.

Minimalno invazivan, maksimalno učinkovit i bezbolan laserski tretman koji se obavlja ambulantno može se ponoviti bez ograničenja sa još boljim i trajnijim učinkom nakon ponavljanja tretmana.

Brojne  znanstvene studije koje su rađene ukazuju da se radi o vrlo učinkovitom minimalno invazivnom tretmanu sa odličnim rezultatima. Pacijentice kod kojih je rađena Laserska rejuvenacija vagine Erbium Yag. Dermablate MCL 31 Laserom navode značajno poboljšanje u smislu poboljšane i uredne lubrikacije (vlaženja vagine), sekusulani odnosi više nisu bolni . što više, većina pacijentica navodi poboljšanje seksualnih funkcija u smislu pojačanja inteziteta osjećaja tijekom seksualnog odnosa. Samim time , ženama se vraća samopuzdanje i višestruko  podiže kvailiteta života.

Napomena: ukoliko kod pacijentice postoji uz atrofiju vagine i značajnija atrofija vanjskog spolovila-vulve u istom aktu se obavlja i Faza 3. koja se obavlaja sa specijalnim MikroSpot Handpice MCL31 nastavkom. Obavlja se frakcijski tretman koji obuhvaća područje vulve sa predvorjem i introitusom vagine čime se postiže efekat pomlađivanja u estetskom i funkcionalnom smislu-detaljan tekst opisan u poglavlju o Laserskom pomlađivanju (rejuvenaciji) vulve.

Kandidati i indikacije

Kandidati za Lasersku rejuvenaciju vagine su pacijentice koje imaju ozbiljne simptome zbog vaginalne atrofije:
 • suhoća vagine
 • kontaktna krvarenja
 • peckanje i bolovi u vagini
 • pojačan vaginalni iscjedak uz učestale upale
 • bolni odnosi
 • nevoljno otjecanje mokraće (SSI)
Zbog pada razine hormona (estrogena) u perimenopauzi i menopauzi koja kod nekih pacijentica započinje već od 40-ih godina, dolazi do atrofičnih promjena stjenke vagine koja se stanjuje, postaje blijeda(smanjuje se vaskularizacija), postaje rigidna, dolazi do kontaktnih krvarenja uz bolnost. Zbog atrofičnih promjena vagine vrlo često dolazi do smetnji sa mokraćnim mjehurom u smislu nemogućnosti zadržavanja mokraće (SSI) ili ginekološko-uroloških descensusa (spuštanja mokraćnog mjehura, spuštanja maternice i vrata maternice) zbog oslabljenih vezivnih struktura i potpore zdjeličnim organima.

Sve je više mladih pacijentica od 25-e godine na više koje su operirane zbog karcinoma dojke koji je hormonski ovisan te se  najčešće u sklopu onkološkog liječenja preporučuje kastracija (jajnici se najčešće odstranjuju laparoskopski). Takve pacijentice već nakon par godina imaju jako loš hormonalni status sa neminovnom atrofijom sluznice vagine. Iste nikako ne smiju uzimati sintetske hormone kao nadomjesnu terapiju zbog hormonski ovisnih tumora. Kvaliteta života ovih mladih žena je višestruko narušena a Laserski tretman rejuvenacije vagine i vulve može im pomoći da ponovno steknu samopouzdanje i poboljšaju kvalitetu života. Za njih je laser idealno rješenje koje nema kontraindikacija.

Kontraindikacije za Lasersku rejuvenaciju vagine su:
 • trudnoća
 • ginekološki karcinom (vulve, vagine, vrata maternice, tijela maternice,jajnika i jajovoda)
 • uzimanje Fotozenzitivnih ljekova
 • ozljede vagine i vulve
 • aktivne infekcije vagine i vulve
 • nepravilno vaginalno krvarenje ili aktivna menstruacija
Priprema

Svaka pacijentica kod koje se planira Laserska rejuvenacija vagine mora prethodno napraviti:
 • ginekološki pregled sa Digitalnom vulvo-vagino-kolposkopijom radi procjene stanja i stupnja vaginalne atrofije
 • papa test ( ne stariji od 6 mjeseci)
 • transvaginalni ginekološki ultrazvučni pregled sa collor dopplerom (ev.3D UZV) kako bi se otklonile sumnje na postojanje eventualnog ginekološkog karcinoma maternice, jajnika ili jajovoda
 • uredan bakteriološki nalaz urina ( ne stariji od jedan mjesec).
Tijek zahvata

Laserska rejuvenacija vagine je minimalno invazivan-bezbolan ambulanti postupak koji traje od 30-45 min.

Ukoliko se obavlja i rejuvenacija vanjskog spolovila-vulve, zbog osjetljivosti regije koristi se  specijalna Pliaglis topical anestezija u obliku kreme koja se aplicira 15 min. prije početka tretmana.

Oporavak

Neposredno po završetku Laserskog tretmana rejuvenacije vagine (vulve) pacijentice mogu imati osjećaj topline i blagog peckanja u području vulve zbog povišene temperature tkiva koje je obuhvaćeno Laserskim tretmanom. Pacijentice se savjetuju da područje vanjskog spolovila premazuju sa hidratantnom kremom više puta dnevno do prestanka simptoma

Prva kontrola obavlja se 48 sati nakon zahvata telefonski. Kontrolni ginekološki pregled obavlja se 2 tjedna nakon zahvata prije eventualnog drugog tretmana (30 dana nakon prvog tretmana).
Tri mjeseca nakon završetka terapije obavlja se kontrolni ginekološki pregled uz razgovor sa pacijenticom o učinkovitosti tretmana.

Mjere opreza

Dva do tri dana nakon zahvata može biti pojačan vaginalni iscjedak. Potrebno se je suzdržavati od seksualnih aktivnosti u trajanju od 3-7 dana nakon liječenja.

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Slanjem poruke putem ovog obrasca pristajete na naša Pravila i uvjete
Odustani

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - petak
8:00 do 20:00

Subota 8:00 do 16:00

Nedjelja
Zatvoreno

ZAKAŽI TERMIN

!
!
!
!
Odustani
Mićo Rosso
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist ginekološke onkologije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Renata Bečerević
Renata Bečerević
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Marinela Rosso
Marinela Rosso
Prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurugije glave i vrata
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno