Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek

Upotreba 3D/4D ultrazvuka

Tekst: M.Rosso, dr. med., specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalista ginekološke onkologije

3D-4D ultrazvuk počeo se masovnije koristiti u kliničkoj praksi u Hrvatskoj prije 13 godina, naročito u perinatologiji, fetalni 3D-4D UZV.

Fascinantne su bile prve slike djetetova lica, mimika, grimase, pokreti... bilo je to nešto do tada nezamislivo. Sve to je našlo naravno i komercijalnu primjenu u smislu, kako izgleda beba u maternici, svojevrsna zabava  za roditelje koji prvi puta u live modu (4D) vide svoje buduće dijete i dobiju CD ili DVD snimak.Većinu stručnjaka koji su se počeli baviti 3D-4D ultrazvukom  to je zanijelo, međutim dobar dio njih i dalje je ostao na tome da uspiju eventualno prikazati lice ploda, poneki pokret, napraviti osnovna mjerenje ploda, te veći dio pregleda započne i završi u 2D modu  (fenomen sante leda). Naime 3D-4D ultrazvuk  kod nas u Hrvatskoj se pojavio u vrlo nezgodno vrijeme što se informatizacije u zdravstvu tiče, a to je bio osnovni preduvjet za napredovanje iz područja 3D-4D ultrazvuka, naime novi 3D aparati su u potpunosti digitalizirani i nude bezbroj mogućih dodatnih aplikacija za obradu podataka dobivenih uzimanjem 3D volumena, naravno koristeći posebno dizajnirane softvere (4D VIEW) za analizu sa kojima treba znati rukovati.(primjerice ultrazvučna tomografija).       

Na forumima pacijenti i dalje ne znaju osnovnu razliku između 2d, 3 d, 4 d i 3D-4D HD Live ultrazvuka.

Pojedini entuzijasti iz područja 3D-4D ultrazvučne dijagnostike su otišli korak dalje, korak u budućnost  nastojeći iskoristiti sve prednosti najmodernije tehnologije koja nam je na raspolaganju, koristeći sve moguće opcije pregleda kako bi izvukli maksimum mogućega ,  samo  da dobiju što sigurniju dijagnozu, to je iziskivalo dodatne edukacije, veliki  broj pregleda, komparacija i vremena koje je u našoj struci najdragocjenije.

Nažalost, 3D-4D ultrazvuk se ne koristi masovnije iz razloga što zahtijeva posebnu educiranost, nadarenost, znanje i iskustvo liječnika koji obavlja pregled. Kvalitetni 3D-4D ultrazvučni aparati sa vrhunskim sondama su jako skupi i osjetljivi, a pregledi sa analizama ponekad traju i duže od sat vremena. Za vrijeme radnog vremena u trajanju od 8 sati može se napraviti 8-10 kvalitetnih 3D ultrazvučnih pregleda sa obradom 3D volumena. Zahtjevni pregledi ostavljaju trag na liječniku koji obavlja pregled u smislu umora zbog stalnog promatranja u ekran, maksimalne koncentracije i u konačnici postepenog slabljenja vida.

Treba konstatirati da nije svejedno tko, kako i na kojem ultrazvučnom aparatu obavlja pregled, kojim softverom analizira 3 D volumene te naravno kako ih interpretira. Kada bi to bilo tako jednostavno onda bi svi radili 3D-4D ultrazvuk, međutim po završetku pregleda dolazi kruna svega, dijagnoza koju  treba potpisati . Ne postoji 100 %  sigurna ultrazvučna dijagnoza. Klinički pregled sa kompletnom obradom i 3D-4D ultrazvučnom analizom rezultira pravom dijagnozom koju u konačnici definira patohistološka obrada. Kada se radi o teškoj fetalnoj malformaciji moramo biti apsolutno sigurni u dijagnozu, stoga je poželjno zatražiti još jedno mišljenje drugog liječnika koji se bavi 3D-4D ultrazvukom kako bi bili sigurniji.

3D-4D ultrazvučni pregled se započinje u 2D modu, dakle 2D ultrazvuk služi samo za orijentaciju i postavljanje 3D-4D volumnog prozora (  prethodno treba podesiti parametre na aparatu, opcija ima bezbroj, treba samo znati koju odabrati ovisno o tome što očekujemo dobiti pregledom), analiza se može raditi u live modu 4D tijekom pregleda ili se može nastaviti nakon pregleda na memoriranom 3 D volumenu koristeći najnoviji softver kao što je ULTRAZVUČNA TOMOGRAFIJA kojom dobivamo presjeke slične MR, CT-u.

Presjeci koje dobijemo 3D Power doppler tomografijom  ne samo da su slični CT, MR- već i bolji od istih za ginekološku dijagnostiku tumora jer nam uz klinički ginekološki pregled daju puno više informacija o strukturi koju analiziramo, primjerice vaskularizaciju tvorbe koju ne može prikazati niti CT kao ni MR-a, a to je dragocjeno. Prema tipu vaskularizacije, volumenu, denzitetu, teksturi izgledu i histogramu diferenciramo dobroćudno od zloćudnog.

Fetalni 3D ultrazvuk je manje zahtijevan u odnosu na ginekološki 3 D ultrazvuk iz razloga što kod fetalnog ultrazvuka imamo strogo zadane parametre kao što je fetalna anatomija koju treba poznavati, svako odstupanje od uredne anatomije fetusa u smislu deformacija, malformacija treba samo ispravno interpretirati i nastojati na vrijeme postaviti dijagnozu.

Sa napretkom 3 D tehnologije mi smo u mogućnosti već sa 11-13 tjedna. otkriti većinu fetalnih malformacija ( tada se radi "mini anomaly scan", koji podrazumijeva mjerenje ploda, morfološku građu, nuhalni nabor-SONO NT, nosnu kost..). Dakle nastojimo što ranije otkriti nepravilnosti u građi ploda kako bi za trudnicu bio što manje traumatičan prekid nepravilne trudnoće.

Prvi 3D-4D ultrazvuk treba planirati od 10-13 tjedna. Nije isto radi li se prekid trudnoće sa 12 tj. (zahvat se izvodi u lokalnoj anesteziji uz kratkotrajnu i.v. omamu ili u općoj anesteziji- radi se (DEC) dilatacija, evakuacija i kiretaža) ili se prekid trudnoće radi u 21 tj. kada se intramuskularno ili intravenozno daju uterotonici ( lijekovi koji izazivaju kontrakcije maternice)  kako bi se pobacio malformirani plod prirodnim putem, a to može trajati ponekad i dva do tri dana, samim time fizički i psihički ostavlja dublje tragove kod trudnice.

U Republici Hrvatskoj zakonski je dozvoljen prekid trudnoće koji se odobrava na etičkim povjerenstvima u KLINIČKIM BOLNIČKIM CENTRIMA samo do 22 tj. trudnoće. Iza 22 tj. trudnoće može se odobriti prekid trudnoće isključivo ukoliko se radi o malformaciji koja je apsolutno nespojiva sa životom. 

Drugi 3D-4D ultrazvučni pregled treba planirati od 18-22 tj. trudnoće kada se uz mjerenje ploda i druge analize obavlja "kompletan anomaly scan" kako bi se ustvrdila pravilna morfološka građa ploda.Na nekim internetskim stranicama naići ćete na savjete da se 4 D ultrazvuk preporuča napraviti od 24-32 tj. Naime u tim tjednima trudnoće idealni su uvjeti za 4D prikaz djeteta zbog odnosa veličine djeteta i količine plodove vode koja je preduvjet za savršeni prikaz lica koje u tim tjednima dobiva svoju punoću, izražajnija je nazolabijalna brazda (razvija se više potkožno masno tkivo lica) te samim time lice poprima pravi izgled djeteta ( roditelji često već tada uspoređuju, na koga li više sliči..)

Treći 3D-4D ultrazvuk u kombinaciji sa Collor dopplerom treba planirati od 28-32 tjedna trudnoće. U tim tjednima najčešće dolazi do degenerativnih promjena na posteljici koje su najčešće uzrokovane preegzistentnim bolestima (dijabetes, hypertenzija..koje su postojale i prije trudnoće) ili su stečene u trudnoći ( intolerancija glukoze, gestacijski dijabetes, hypertenzija u trudnoći, gestoze..) a to se manifestira na trudnoću u smislu zastoja rasta ploda, smanjene količine plodove vode,poremećenih protoka na Collor Doppleru.

Trudnoću dodatno kompliciraju novotvorine kao što su ciste na jajnicima, miomi maternice koji su postojali i prije trudnoće, a u trudnoći je došlo do njihovog pogoršanja u smislu porasta, nezgodne lokalizacije u odnosu na ležište posteljice, nekroza mioma, razne torzije..

Sve to zahtijeva pojačani  nadzor nad visoko rizičnom trudnoćom, gdje 3D-4D ultrazvuk ima važnu ulogu jer novotvorine možemo pratiti volumnim mjerenjima sa točnom topografsko anatomskom lokalizacijom..

Naravno, trudnoća sa malignom bolesti u smislu karcinoma vrata maternice, karcinoma ovarija treba uz kliničke preglede i obrade biti praćena  3D-4D ultrazvukom.

Ginekološki 3D ultrazvuk je  složeniji od fetalnog 3D ultrazvuka jer zahtijeva poznavanje uredne anatomije koja je u većini situacija poremećena dobroćudnim ili zloćudnim tumorima ženskog genitalnog sustava, koji narušavaju anatomske odnose u zdjelici i donjem abdomenu, samim time zahtijeva veliko iskustvo i znanje liječnika koji obavlja pregled i obradu 3D volumena a kao bi se uz klinički ginekološki pregled postavila ispravna dijagnoza.

Idealna je metoda za otkrivanje urođenih malformacija ženskih genitalnih organa u smislu duple maternice, dvoroge maternice, sedlaste maternice, pregrada unutar maternice te novotvorina tipa mioma ili polipa smještenih u materištu.

Okolne strukture, krvne žile zdjelice, vijuge crijeva, mokraćni mjehur, slobodna tekućina i vrlo često priraslice dodatno otežavaju ultrazvučni pregled i analizu.

Ultrazvučni 3D CD/PD/ volumen koji dobijemo transvaginalnim, transrektalnim ili transabdominalnim pregledom, možemo dodatno analizirati programom za ULTRAZVUČNU TOMOGRAFIJU koja je nužna za postavljanje ispravne dijagnoze jer strukturu koju obrađujemo možemo analizirati rotacijama po x, y i z osi u transverzalnom, longitudinalnom i frontalnom planu, na taj način dobivamo idealan topografsko anatomski presjek strukture-organa koji analiziramo, te odnos ciljane strukture prema drugim strukturama-organima u zdjelici (procjena proširenosti tumora-FIGO staging).

Ultrazvučna 3D Power doppler tomografija nam olakšava donošenje odluke o načinu planiranja daljnje obrade pacijenta u smislu planiranja operativnog zahvata (laparotomija ili laparoskopija, planiranje opsega operativnog zahvata:biopsija, klasičan operativni zahvat ili radikalan operativni zahvat). U slučaju inoperabilnih stadija tumora 3D ultrazvuk je bitan zbog planiranja onkološke terapije (polikemoterapija , zračenje ili kombinirana kemoiradijacija). 3D ultrazvuk je neizostavan u kontroli ginekološko onkoloških pacijentica radi praćenja učinka terapije i pravovremeno otkrivanje recidiva tumora.

Karcinom vrata maternice se dijagnosticira kliničkim ginekološkim pregledom uz transrektani pregled zbog procjene zahvaćenosti parametrija, papa testom i kolposkopijom uz ciljanu biopsiju. Najčešći tipovi karcinoma vrata maternice su skvamozni (pločastih stanica) koji je najčešće lokaliziran u području prijelaza pločastog/cilindričnog epitela, samim time je dostupan za citološku analizu-papa test, najčešće je vidljiv je pod kolposkopom što nam omogućava ciljanu biopsiju sa patohistološkom obradom.

Uredan papa nalaz, nejasan klinički ginekološki pregled, uredna kolposkopija i uredan 2D ultrazvučni pregled nisu garancija odsutnosti invazivnog karcinoma vrata maternice.

Adenokarcinom vrata maternice drugi je tip po učestalosti, teži za dijagnosticiranje zbog lokalizacije, agresivniji i rezistentniji na liječenje, teži za otkrivanje.

Problem se javlja najčešće zbog lokalizacije adenokarcinoma u vratu maternice, koji je najčešće smješten dubini tkiva (raste endofitično) te često ne daje stanice koje se ljušte, zato je često papa nalaz uredan i nalaz kiretaže cervikalnog kanala na slijepo uredan.

3D TV HD ultrazvuk je metoda izbora u otkrivanju ovakvog tipa karcinoma. S obzirom da ovakav tip pregleda spada u najzahtjevnije 3d ultrazvučne preglede kombinirane sa tomografijom, radi se o najzahtjevnijoj 3D ultrazvučnoj analizi koja ponekad traje  sat vremena i više. Najveći problem kod ovakvog tipa pregleda je nedostatak stručnog kadra tj. liječnika koji obavljaju pregled i vrše 3D analizu.. Pregled se obavlja isključivo na najkvalitetnijim 3D ultrazvučnim aparatima sa najkvalitetnijim sondama. Iskusan 3D ultrasoničar može detektirati i locirati karcinom u vratu maternice veličine već od 8-10mm u promjeru na više, što nam olakšava daljnju obradu i planiranje liječenja.Naime kada 3D ultrazvučnom tomografijom detektiramo tumor automatski ga lociramo u koordinatnom sustavu (točno znamo u kojem dijelu vrata se nalazi, na kojoj udaljenosti-dubini i kako mu pristupiti kako bi dobili isječak tumora za patohistološku obradu.

3D Ultrazvuk u detekciji i dijagnostici cervikalnog invazvnog karcinoma je dragocjen zbog egzaktnog FIGO staginga, egzaktna voluma mjerenja tumora, topografsko anatomski smještaj-procjena proširenosti tumora, procjena zahvaćenosti parametrija (klinički transrektalni pregled, 3D ultrazvučna tomografska analiza koja se može nadopuniti sa MR zdjelice), sve to nam je bitno u planiranju pristupa liječenja pacijentice (tip radikalnog operativnog zahvata/onkološka terapija).

Karcinom tijela maternice se javlja najčešće u starijoj životnoj dobi, u menopauzi i postmenopauzi a najčešći prvi simptomi su nepravilna krvarenja. Zlatni standard za postavljanje dijagnoze je frakcionirana kiretaža kojom se najčešće postavlja ispravna dijagnoza potvrđena patohistološkom obradom materijala.

3D Power doppler ultrazvukom detektiramo tumor u maternici, volumno mjerimo tumor, topografsko-anatomski pratimo proširenost tumora te neizostavno egzaktno najčešće možemo procijeniti dubinu invazije tumora u stjenku maternice-miometrij, što je dragocjen predoperativni podatak u planiranju tipa operativnog zahvata ( klasični /radikalni).

Karcinom jajnika ili jajovoda dan danas predstavlja veliki problem u postavljanju pravovremene i ispravne dijagnoze a smrtnost mu je velika. Anatomski smještaj u zdjelici je nepovoljan iz razloga što postoji dosta prostora za nesmetan rast tumora bez ikakvog simptoma.Kada karcinom jajnika manifestira prve simptome tipa bolova u trbuhu, porasta opsega trbuha i druge, onda se već radi vjerojatno o proširenom stadiju karcinoma.

Uredan nalaz tumor markera ( Ca 125, CEA, Ca 19-9...) nije garancija odsutnosti tumora jajnika. Tumor markeri su visoko osjetljivi ali nisko specifični, tako da često povišene vrijednosti Ca 125 mogu biti vezane uz zdjeličnu upalnu bolest, endometriozu, druga upalna stanja...

Kliničkim ginekološkim pregledom, tumor markerima i 3D Power doppler ultrazvučnom tomografijom možemo na vrijeme i sa sigurnošću postaviti dijagnozu karcinoma ovarija.

Dobna granica za pojavu karcinoma ovarija (kojih ima puno vrsta) se sve više spušta, tako da prve karcinome ovarija imamo dijagnosticirane kod djevojčica od 11 god. na više.

Tumori jajnika mogu biti cistični, solidni ili solidno/cistični, naročitu pažnju u obradi 3D Power doppler volumena tomografijom treba obratit malim papilarnim izraslinama unutar cističnih tvorbi, indeksima otpora na Collor doppleru, te tipu vaskularizacije kod solidnih tumora jajnika ( volumna analiza sa histogramom). Kod proširenih stadija karcinoma ovarija sa slobodnom tekućinom u abdomenu-ascites, možemo uz pomoć 3D-4D ultrazvuka dijagnosticirati proširenost tumora u zdjelici i abdomenu u smislu detekcije peritonealnih presadnica-metastatskih čvorova. Detaljno se pregledava područja oko ilijačnih krvih žila i aorte kako bi se isključili ili potvrdili uvećani limfni čvorovi ( FIGO staginig) koji je nužan u planiranju tipa operativnog zahvata ( LPSC/Laparotomija, radikalitet zahvata).

U interesu nam je što ranije moguće otkriti karcinom jajnika kako bi rezultati liječenja bili što bolji a smrtnost što manja.

3D Power doppler ultrazvukom se može detektirati početi karcinom jajnika u cističnoj tvorbi promjera od 1,5 cm. na više. Solidne papile unutar tumora detektiramo već od 3-4 mm na više.

Ukoliko postoji sumnja na malignitet treba se proširiti obrada uz planiranje operativnog zahvata ( LPSC/LAP), ili planirati kontrolne preglede u pravilnim vremenskim intervalima (gdje pratimo volumen tvorbe, građu, vaskularizaciju te topografsko anatomski odnos prema okolnim strukturama-organima) uz tumor markere.

3D Power doppler ultrazvuk neizostavan je dio redovitih postoperativnih kontrola kod pacijentica koje su operirane zbog zloćudne bolesti jajnika, ili liječene po onkologu polikemoterapijom, zračenjem ili kombinirano. Recidivi tumora najčešće se javljanju u području vaginalne zaraslice, ovarijalnim ložama, peritoneumu zdjelice koji su dostupni 3D ultrazvučnom pregledu kojim na vrijeme možemo prepoznati recidiv bolesti i reagirati na vrijeme nastavkom terapije po onkologu.

Preporuka je za žene u generetivnoj dobi starije od 35 godina barem jednom godišnje napraviti kompletan ginekološki pregled sa papa testom (ev.kolposkopija) te kompletan transvaginalni 3D Power doppler tomografski skrining kako bi bile sigurne da nemaju tumor u području vrata maternice, tijela maternice, jajnika i jajovoda.

Kod žena koje u obiteljskoj anamnezi navode karcinom jajnika kod majke, bake....

obavezno jednom godišnje.

Bio sam djelatnik sam Klinike za Ginekologiju i opstetriciju  KBC-Osijek od 1995-2014 god.

Specijalista ginekologije i opstetricije, subspecijalist  ginekološke onkologije.
Kao pročelnik  Kliničkog odjela za operativnu ginekologiju, obavljao sam sve vrste ginekoloških operativnih zahvata, od jednostavnih, složenih i radikalnih.

Zadnjih 13 godina intenzivno se bavim 3D Ultrazvučnom dijagnostikom, nakon završene osnovne edukacije 2003 g. u Beču te 2014 g. u Beču za HD Live aplikacije, do sada sam napravio više od 22.ooo ( dvadeset dvije tisuće) 3D-4D ultrazvučnih pregleda (fetalni 3D-4D ultrazvuk, ginekološki 3D ultrazvuk) u KBC-Osijek na Klinici za Ginekologiju i opstetriciju.

Ginekološkim 3D Power doppler ultrazvukom sam otkrio veliki broj  ginekoloških tumora (veći dio u asiptomatskoj najranijoj početnoj fazi) ,operirao pacijentice i potvrdu ispravno postavljenih radnih dijagnoza dobio patohistološkom obradom. Stalno se educiram i korigiram uspoređujući ultrazvučne nalaze sa intraoperativnim nalazima te u konačnici patohistološkom dijagnozom. Svaki rano otkriveni karcinom za mene je veliki uspjeh i poticaj da budem još bolji kako bi pacijentice imale veći postotak preživljavanja i potpunog izlječenja

Fetalnim 3D-4D ultrazvukom u periodu od 13 godina otkrio sam ili potvrdio više od 130 fetalnih malformacija (3D volumeni dokumentirani na mediju za pohranu podataka kao sudsko medicinski dokument), za spomenuti: sijamski blizanci otkriveni i potvrđeni  3D-4D ultrazvukom u 18 om. tj. trudnoće, sijamski blizanci  u 12 om. tj. trudnoće, sijamski blizanci u 11 om. tjednu trudnoće, osteogenesis imperfecta, anencephalus, holoprosencephaly, meningomyelocele, gastroshisis, omphalocoele, hygroma colli cysticum, egzanteracije abdominalnih organa fetusa, spina bifida,fokomelija....

Osim kompletne 3D-4D fetalne morfološke analize obavljam fetalnu ehokardiografiju (STIC) i tomografsku neurosonografiju - EXPERT !

S obzirom da se bavim kompletnom operativnom ginekologijom uz 3D ultrazvučnu dijagnostiku svih vrsta ginekoloških stanja i tumora stekao sam neprocjenjivo iskustvo naročito iz područja detekcije i dijagnostike ginekoloških tumora uz pomoć 3D ultrazvuka.

Kruna svega je otvaranje POLIKLINIKE ROSSO kojoj je glavni cilj i zadatak, iskoristiti stečeno znanje i iskustvo uz najmoderniju medicinsku tehnologiju kako bi Našim pacijentima pomogli pravovremenim pouzdanim dijagnozama koje definiraju život.

Od 2014 g. stalno sam zaposlen u Poliklinici Rosso d.o.o. u kojoj koristimo najsuvremenije i najskuplje 3D-4D ultrazvučne uređaje kao što su GE Voluson Expert E 6/8 3D-4D HD Live i GE Voluson Expert S 8 3D-4D+ 4D view program za tomografsku analizu 3D volumena.

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Slanjem poruke putem ovog obrasca pristajete na naša Pravila i uvjete
Odustani

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - petak
8:00 do 20:00

Subota 8:00 do 16:00

Nedjelja
Zatvoreno

ZAKAŽI TERMIN

!
!
!
!
Odustani
Mićo Rosso
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist ginekološke onkologije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Renata Bečerević
Renata Bečerević
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Marinela Rosso
Marinela Rosso
Prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurugije glave i vrata
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno