Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek

Uklanjanje virusnih bradavicaVirusne bradavice
su dobroćudne kožne promjene koje su rezultat infekcije humanim papiloma virusom (HPV). Obične bradavice (verrucae vulgaris) jedna su od najčešćih kožnih infekcija - javljaju se u oko 10% djece i mladih, mada se mogu pojaviti u svakoj životnoj dobi, na bilo kojem dijelu kože i sluznice, mogu biti pojedinačne ili multiple. Najčešće se javljaju na rukama, stopalima (verrucae plantares), koljenima i laktovima. Izgledaju kao polukuglaste okrugle promjene u boji kože, hrapave papilomatozne površine ponekad prekrivene crnim točkama koje nastaju ka posljedica krvarenja kapilara u tkivo bradavice. Na licu i vratu najčešće se javljaju končaste bradavice (verrucae filiformes) koje su tanke i dugačke, kao hrapavi končići.

Najčešći uzroci nastanka bradavica  su stres i pad imuniteta, a stanja koja pospješuju njihov nastanak  su hladnoća okrajina, pojačano znojenje, atopijski dermatitis, upalna stanja kože, suha koža, boravak u vlažnim prostorima. Prenose se izravnim kontaktom ili uslijed kontakta sa zaraženim predmetima i površinama. Samoprijenos (autoinokulacija)  je također česta pojava. Mogu biti asimptomatske, bolne ili praćene svrbežom. Ponekad se mogu upaliti i narasti, a može doći i do spontane regresije (samoizlječenja).

LIJEČENJE

Postoji više metoda kojima se virusne bradavice mogu liječiti, a izbor ovisi o veličini i lokalizaciji same promjene.

Bradavice se najčešće uklanjaju krioterapijom, elektrokauterizacijom, raznim farmaceutskim i prirodnim pripravcima, laserom, radiofrekvencijom i frakcijskom plazmom, vrlo rijetko sistemskom terapijom,  te kombinacijom metoda. Ponekad je potreban jedan tretman, no liječenje može trajati mjesecima, što ovisi o reakciji organizma na tretman i o biološkom ponašanju samog virusa. Bradavice se mogu ponovno javiti i u tom slučaju liječenje treba nastaviti. U svakom slučaju uspjeh liječenja ovisi i o suradnji pacijenta.

U Poliklinici Rosso uspješno provodimo liječenje bradavica kombinacijom lasera (Er:YAG MCL 31 Dermablate, Asclepion Technologies) i radiofrekvencije (Ellman Surgitron RF), te lasera i plazme (Plasmage). Ove metode tretiranja bradavica pokazale su se izuzetno učinkovitima; ponekad je potreban svega jedan tretman, no češće se u 2-3 tretmana uspijeva ukloniti bradavice (ovisno o veličini i lokalizaciji).Lasersko liječenje temelji se na principu fotodermalnog ili fotomehaničkog uništavanja ciljanog tkiva. Ciljne strukture apsorbiraju monokromatsko koherentno svjetlo specifične valne duljine i fluencije. Svjetlosna energija pretvara se u toplinsku energiju, uništavajući tako ciljanu strukturu. Ovisno o trajanju impulsa i gustoći energije, dolazi do koagulacije (fotodermalni učinak) ili fotomehaničkog učinka na tkivo.

Tretman je brz, bezbolan (radi se u lokalnoj anesteziji), tehnika je vrlo sofisticirana i precizna s vrlo malom mogućnošću nastajanja ožiljaka.

Kako su bradavice zarazna bolest kože, preporučuju se određene mjere za sprječavanje širenja: svakodnevna higijena, izbjegavanje korištenja predmeta koji dolaze u kontakt s bradavicama, izbjegavanje trljanja, korištenje kvalitetne obuće i odjeće od prirodnih materijala, jačanje ukupne otpornosti organizma pravilnom prehranom.

 

Literatura:

1. Nguyen J, Korta DZ, Chapman LW, Kelly KM. Laser Treatment of Nongenital Verrucae: A Systematic Review. JAMA Dermatol.2016;152(9):1025-34.

2. Wollina U, Konrad H, Karamfilov T. Treatment of Common Warts and Actinic Keratoses by Er:YAG laser. J Cutan Laser Ther.2001;3(2):63-6.

3. Dmovsek - Olup B, Vedlin B. Use of Er:YAG Laser for Benign Skin Disorders. Lasers Surg Med.1997;21(1):12-9.

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Slanjem poruke putem ovog obrasca pristajete na naša Pravila i uvjete
Odustani

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - petak
8:00 do 20:00

Subota 8:00 do 16:00

Nedjelja
Zatvoreno

ZAKAŽI TERMIN

!
!
!
!
Odustani
Mićo Rosso
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist ginekološke onkologije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Renata Bečerević
Renata Bečerević
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Marinela Rosso
Marinela Rosso
Prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurugije glave i vrata
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno