Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek

Medicinski kemijski piling



Hiperpigmentacije (fleke) nastaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina, te mogu predstavljati veliki estetski problem. Niz čimbenika može utjecati na nastanak hiperpigmentacija, a najčešće je to sunce, hormoni, upalna stanja, ozljede kože, genetska predispozicija. Hiperpigmentacija također može biti simptom nekih sistemskih bolesti, kao što su autoimune bolesti, bolesti probavnog sustava, metabolički poremećaji i nedostatak vitamina. Također, hiperpigmentacija se može javiti i kod uzimanja određenih antibiotika, hormonske terapije, kemoterapije, upotrebe nekih lijekova.

Najčešće se javljaju:

SUNČANE PJEGE (lentigo solaris) su promjene na koži u vidu sitnih smeđih promjena. Najčešće se javljaju na koži lica, šaka, a mogu se pojaviti na koži cijelog tijela. Genetski su uvjetovane, a njihov intenzitet i broj intenzivniji su tijekom ljeta i nakon izlaganja suncu.
STARAČKE PJEGE  (lentigo senilis) uvjetovane su fotostarenjem kože. Obično se javljaju nakon četrdesete godine života, a starenjem se broj povećava.
MELASMA je stečeni poremećaj pigmentacije koji karakteriziraju simetrično raspoređene hiperpigmentirane fleke u području čela, obraza i brade. Iako uzrok i način nastanka nije potpuno razjašnjen, hiperaktivni melanociti stimulirani ultraljubičastim zračenjem su najčešće prihvaćeni uzroci.Mogu nastati i djelovanjem hormona, uglavnom estrogena, te se često javljaju u trudnoći ili tijekom hormonske terapije. U 90% slučaja javljaju se u žena. Unatoč brojnim načinima liječenja melasme treba imati na umu da je liječenje dugotrajno, a ponovno pojavljivanje melasme je moguće.
POSTINFLAMATORNA HIPERPIGMENTACIJA obično se javlja nakon akni, ozljeda ili drugih oštećenja kože. Parfemi i kozmetički preparati koji sadrže fotosenzibilizatore također mogu izazvati tamnu pigmentaciju kože (dermatitis Berloque).
PJEGICE na koži genetski su uvjetovane, najčešće su povezane s prirodno crvenom kosom i svijetlim tenom, no iako djeluju šarmantno neki bi ih rado prikrili.

Hiperpigmentacije su sasvim bezazlene, no predstavljaju kozmetički problem.

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja u cilju uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, gdje se najčešće pigment nalazi. U Poliklinici Rosso liječenje hiperpigmentacija najčešće se provodi kombinacijom medicinskog kemijskog pilinga i lokalne terapije s odgovarajućom kremom.

SPOT ERASER je topikalni tretman izbjeljivanja koji u svom sastavu uključuje aktivne sastojke za izbjeljivanje koji djeluju na svim razinama sastava i metabolizma melanina. To je sigurna metoda jednostavne i brze primjene, koja je prikladna za sve tipove kože, čak i najosjetljivije. Učinkovito djeluje na sve tipove hiperpigmentacija, ali i pomlađuje i osvježava izgled kože tretiranog područja.

Lightocean alge su aktivni sastojak ovog preparata s pametnim mehanizmom koji djeluje protiv melanogeneze. Selektivno se ekstrahira iz smeđih algi Halidrys siliquosa (L.) Lyngbye. Djeluje na mehanizam sinteze melanina i može uspješno smanjiti razinu hiperpigmentacije na koži. Djeluje na različitim razinama: tijekom sinteze melanina (inhibira djelovanje tirozinaze i time sinteza melanina) i nakon sinteze melanina (inhibira rast melanocita i kontrolira prijenos melanosoma u epitelne stanice). Lightocean alge također pruža zaštitu od slobodnih radikala i UV zračenja.

Ekstrakt Kudzu symbiozone reducira koncentraciju melanina i ima antioksidacijska svojstva te neutralizira slobodne radikale, usporavajući melanogenezu.

Nekoliko mjeseci pa i godina nakon liječenja hiperpigmentacija neophodna je zaštita od sunca, jer genetska sklonost i hormonski status čine kožu osjetljivom na UV zračenje, i promjene se lako mogu ponovno javiti u manjoj ili većoj mjeri. Zbog toga je neophodna redovna upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom s ciljem sprečavanja nastanka novih promjena.

Literatura:

1. Downie J, Schneider K, Goberdhan L, Makino ET, Mehta RC. Combination of In-Office Chemical Peels With a Topical Comprehensive Pigmentation Control Product in Skin of Color Subjects With Facial Hyperpigmentation.J Drugs Dermatol.2017;16(4):301-306.

 

2. Colantonio S, Rivers JK. Botanicals With Dermatologic Properties Derived From First Nations Healing: Part 2- Plants and Algae. J Cutan Med Surg.2017;21(4);299-307.

3. Quah CC, Kim KH, Lau MS, Kim WR, Cheah SH, Gundamaraju R. Pigmentation and dermal conservative effects of the astonishing algae Sargassum polycystum and Padina tenuis on guinea pigs, human epidermal melanocytes (HEM) and Chang cells.Afr J Tradit Complement Alter Med.2014;11(4);299-307.

 

 

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Slanjem poruke putem ovog obrasca pristajete na naša Pravila i uvjete
Odustani

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - petak
8:00 do 20:00

Subota 8:00 do 16:00

Nedjelja
Zatvoreno

ZAKAŽI TERMIN

!
!
!
!
Odustani
Mićo Rosso
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist ginekološke onkologije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Renata Bečerević
Renata Bečerević
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Marinela Rosso
Marinela Rosso
Prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurugije glave i vrata
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno