Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek

HIPERPIGMENTACIJA KOŽE

Hiperpigmentacije (fleke) nastaju zbog prekomjerne proizvodnje melanina, te mogu predstavljati veliki estetski problem. Niz čimbenika može utjecati na nastanak hiperpigmentacija, a najčešće je to sunce, hormoni, upalna stanja, ozljede kože, genetska predispozicija. Hiperpigmentacija također može biti simptom nekih sistemskih bolesti, kao što su autoimune bolesti, bolesti probavnog sustava, metabolički poremećaji i nedostatak vitamina. Također, hiperpigmentacija se može javiti i kod uzimanja određenih antibiotika, hormonske terapije, kemoterapije, upotrebe nekih lijekova.

Najčešće se javljaju:

SUNČANE PJEGE (lentigo solaris) su promjene na koži u vidu sitnih smeđih promjena. Najčešće se javljaju na koži lica, šaka, a mogu se pojaviti na koži cijelog tijela. Genetski su uvjetovane, a njihov intenzitet i broj intenzivniji su tijekom ljeta i nakon izlaganja suncu.

STARAČKE PJEGE  (lentigo senilis) uvjetovane su fotostarenjem kože. Obično se javljaju nakon četrdesete godine života, a starenjem se broj povećava.

MELASMA je stečeni poremećaj pigmentacije koji karakteriziraju simetrično raspoređene hiperpigmentirane fleke u području čela, obraza i brade. Iako uzrok i način nastanka nije potpuno razjašnjen, hiperaktivni melanociti stimulirani ultraljubičastim zračenjem su najčešće prihvaćeni uzroci.Mogu nastati i djelovanjem hormona, uglavnom estrogena, te se često javljaju u trudnoći ili tijekom hormonske terapije. U 90% slučaja javljaju se u žena. Unatoč brojnim načinima liječenja melasme treba imati na umu da je liječenje dugotrajno, a ponovno pojavljivanje melasme je moguće.

POSTINFLAMATORNA HIPERPIGMENTACIJA obično se javlja nakon akni, ozljeda ili drugih oštećenja kože. Parfemi i kozmetički preparati koji sadrže fotosenzibilizatore također mogu izazvati tamnu pigmentaciju kože (dermatitis Berloque).

PJEGICE na koži genetski su uvjetovane, najčešće su povezane s prirodno crvenom kosom i svijetlim tenom, no iako djeluju šarmantno neki bi ih rado prikrili.

 

Hiperpigmentacije su sasvim bezazlene, no predstavljaju kozmetički problem.

Postoji nekoliko mogućnosti liječenja u cilju uklanjanja pigmenta, kao i neke vrste tretmana koje dovode do uklanjanja površnog sloja kože, gdje se najčešće pigment nalazi. U Poliklinici Rosso liječenje hiperpigmentacija najčešće se provodi kombinacijom medicinskog kemijskog pilinga i lokalne terapije s odgovarajućom kremom.

SPOT ERASER je topikalni tretman izbjeljivanja koji u svom sastavu uključuje aktivne sastojke za izbjeljivanje koji djeluju na svim razinama sastava i metabolizma melanina. To je sigurna metoda jednostavne i brze primjene, koja je prikladna za sve tipove kože, čak i najosjetljivije. Učinkovito djeluje na sve tipove hiperpigmentacija, ali i pomlađuje i osvježava izgled kože tretiranog područja.

Lightocean alge su aktivni sastojak ovog preparata s pametnim mehanizmom koji djeluje protiv melanogeneze. Selektivno se ekstrahira iz smeđih algi Halidrys siliquosa (L.) Lyngbye. Djeluje na mehanizam sinteze melanina i može uspješno smanjiti razinu hiperpigmentacije na koži. Djeluje na različitim razinama: tijekom sinteze melanina (inhibira djelovanje tirozinaze i time sinteza melanina) i nakon sinteze melanina (inhibira rast melanocita i kontrolira prijenos melanosoma u epitelne stanice). Lightocean alge također pruža zaštitu od slobodnih radikala i UV zračenja.

Ekstrakt Kudzu symbiozone reducira koncentraciju melanina i ima antioksidacijska svojstva te neutralizira slobodne radikale, usporavajući melanogenezu.

Nekoliko mjeseci pa i godina nakon liječenja hiperpigmentacija neophodna je zaštita od sunca, jer genetska sklonost i hormonski status čine kožu osjetljivom na UV zračenje, i promjene se lako mogu ponovno javiti u manjoj ili većoj mjeri. Zbog toga je neophodna redovna upotreba krema s visokim zaštitnim faktorom s ciljem sprečavanja nastanka novih promjena.

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Slanjem poruke putem ovog obrasca pristajete na naša Pravila i uvjete
Odustani

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - petak
8:00 do 20:00

Subota 8:00 do 16:00

Nedjelja
Zatvoreno

ZAKAŽI TERMIN

!
!
!
!
Odustani
Mićo Rosso
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist ginekološke onkologije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Renata Bečerević
Renata Bečerević
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Marinela Rosso
Marinela Rosso
Prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurugije glave i vrata
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno