Otokara Keršovanija 3, 31000 Osijek

KELOID

Keloidi su patološki ožiljci koji predstavljaju nodularne čvrste lezije koje se protežu izvan područja ozljede. Spontano se ne povlače, često nastavljaju rasti tijekom vremena. Za razliku od hipertrofičnih ožiljaka, keloidi se s vremenom ne poboljšavaju i obično se ponavljaju nakon kirurške ekscizije. Nenormalan proces zacjeljivanja rana koji određuju nasljedne osobine, a koji je u pozadini formiranja keloida rezultat je nedostatka kontrolnih mehanizama regulacije proliferacije stanica i popravka tkiva.

Keloidi se javljaju s jednakom učestalošću kod muškaraca i žena , češće u dobi od 10 do 30 godina. Incidencija u svijetu razlikuje se, od 0,09% u Velikoj Britaniji do 16% u Kongu. Keloidi se mogu pojaviti nekoliko mjeseci, ali i odgođeno, nekoliko godina nakon ozljede. Osim estetski neprihvatljivog izgleda često dovode do svrbeža, boli, kontraktura i smanjenja kvalitete života. Napredak u razumijevanju genetike i patogeneze hipertrofičnih ožiljaka i keloida doveo je do novih terapijskih mogućnosti. Ipak, liječenje ostaje izazov i ne postoji jedinstveni način liječenja koji je prikladan za sve vrste ožiljaka. Kombinirani pristupi sve se više koriste, jer su učinkovitiji od pojedinačnih načina liječenja. Dokazano je da lokalno aplicirani kortikosteroidi potiču keloidnu regresiju potiskivanjem upalne reakcije, vazokonstrikcijom, te antimitotičnim učinkom usporavajući tako stvaranje novog kolagena. Kliničke studije upućuju  na to da  najbolje rezultate daju laseri. Može se koristiti više različitih lasera, te ih je moguće kombinirati s drugim metodama. Slične mehanizme terapijskog djelovanja pokazuje i radiofrekventna terapija, kao i terapija frakcijskom plazmom. U pojedinim slučajevima indicirana je kirurška revizija ožiljka.        

Nenormalan proces zacjeljivanja rana u pozadini formiranja keloida rezultat je nedostatka kontrolnih mehanizama koji reguliraju staničnu proliferaciju i reparaciju tkiva. Histološki, keloidi se odlikuju slučajno raspoređenim snopovima kolagena. Patogeni mehanizmi na kojima se temelji nastanak keloida nisu u potpunosti razjašnjeni. Do danas, nijedan specifičan gen nije povezan s razvojem keloida, i vjerojatno je da različiti geni pridonose njihovoj formaciji.

Nekoliko izvješća sugerira da keloidi slijede autosomno dominantan ili autosomno recesivni model nasljeđivanja, iako točan način nasljeđivanja ostaje nepoznat. Dakle, uzrok nastanka keloida još uvijek nije poznat, no opisano je nekoliko teorija a neke od njih su:

- keloidi nastaju kao posljedica viška ožiljnog tkiva uslijed povećane aktivnosti faktora rasta i promjena u izvanstaničnom matriksu.

- keloidi nastaju zbog abnormalne regulacije ravnoteže kolagena, što dovodi do karakterističnog izgleda keloida; sadržaj kolagena u keloidu je znatno viši, te je dezorganiziran s debljim snopovima

- keloid nastaje zbog nasljednog abnormalnog imunog odgovora na oštećenje kože

- keloid nastaje zbog imunološke reakcije na lojne žlijezde, koje su oštećene prilikom ozljede, te prisutne u sistemskoj cirkulaciji

Tekst piše: Prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med. otorinolaringolog, plastični kirurg glave i vrata


Litratura:

1. Davidson S, Aziz N, Rashid RM, Khachemoune A. A primary care perspective on keloids. Medscape J Med. 2009;11(1):18.

2. Berman B, Maderal A, Raphael B. Keloids and Hypertrophic Scars: Pathophysiology, Classification and Treatment. Dermatol Surg.2017;43.

3. Petit A. History of Keloid. Ann Dermatol Venerol. 2016;143;81-95.

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Slanjem poruke putem ovog obrasca pristajete na naša Pravila i uvjete
Odustani

RADNO VRIJEME

Ponedjeljak - petak
8:00 do 20:00

Subota 8:00 do 16:00

Nedjelja
Zatvoreno

ZAKAŽI TERMIN

!
!
!
!
Odustani
Mićo Rosso
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist ginekološke onkologije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Renata Bečerević
Renata Bečerević
dr.med. specijalist ginekologije i opstetricije, subspecijalist fetalne medicine i opstetricije
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno

ZAKAŽI PREGLED

!
!
!
!
Odustani
Marinela Rosso
Marinela Rosso
Prim.dr.sc. Marinela Rosso, dr.med.specijalist otorinolaringolog, subspecijalist plastične kirurugije glave i vrata
Radno vrijeme
Ponedjeljak
Utorak
Srijeda
Četvrtak
Petak
Subota
Nedjelja
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 20:00
8:00 - 16:00
Zatvoreno